Son yılların popüler hava sporlarından biri olan yamaç paraşütü, uçmayı, heyecanı seven, özgürlük tutkunlarının ilgisini çeken ekstrem sporlardan biridir. Yamaç Paraşütü Eğitimi, zaman olarak kısa olduğu ve 16 yaş üstü herkesin yapabileceği bir spor olması nedeniyle de tercihler arasındadır.
Yamaç paraşütünün serbest paraşütten farkı, araç gerektirmemesi ve yüksek dağlardan alkışa geçilmesidir. Havada daha uzun süre kalınması ve uçuşun çok daha pratik olmasıdır. Bu yüzden Yamaç Paraşütü Eğitimi için başvurular oldukça fazladır.
Yamaç Paraşütü Eğitimi Nereden Alınır?
Günümüzde yamaç paraşütüne olan ilgilinin fazlalaşması ile birçok özel eğitim kurumu ve uçuş okulları Yamaç Paraşütü Eğitimi vermektedir. Ayrıca Türk Hava Kurumu’ nun profesyonel Yamaç Paraşütü THK Lisansı bulunmaktadır. Bazı üniversitelerin uçuş kulüpleri de yamaç paraşütü kursları vermektedir.
Kimler Yamaç Paraşütü Eğitimi Alabilir?
Öncelikle Yamaç Paraşütü kursu almak için kişilerin bu sporu yapmaya sağlıklarının elverişli olması gerekir. Bunun içinde aday öğrencilerden sağlık raporu istenmektedir. Alt yaş sınırı 16’dır. 100 kg altında olmak gerekir.

Yamaç Paraşütü Eğitimi
Yamaç Paraşütü Kursu İçin Ne Gereklidir?
Yamaç paraşütü yapabilmek için temel gereksinim paraşüttür. Yamaç paraşütü kanatlar, ipler, kolon ve kuşamdan oluşmaktadır. Bu özel paraşütler genellikle Yamaç Paraşütü kursu veren kurumlar tarafından sağlanmaktadır.
Yamaç Paraşütü Eğitiminin ilk adımı Başlangıç P1- P2 eğitimidir. Yaklaşık 7-15 gün süren başlangıç eğitiminde öğrencilere teorik dersler verilmekte ve yerde uygulamalı dersler ile THK Yamaç Paraşütü kursunda temel kuralları öğretilmektedir. Kurs süresince yaklaşık 20 sorti uçuşu yapılmaktadır.

THK Yamaç Paraşütü Kursu
P1 – P2 THK Yamaç Paraşütü konuları, Yamaç Paraşütünün ve uçuş tekniklerinin öğretilmesi, aerodinamik, pratik uçuş teknik ve emniyeti, hava trafik kuralları, meteoroloji, acil durumda yapılacaklar, yedek paraşüt açma teknikleri gibi teorik ve yer eğitimlerini içermektedir. P1-Pilot, P2-Ground Pilot ve İrtifa uçuşları dersleri de uygulamalı olarak verilmektedir.
7-15 günlük başlangıç Yamaç Paraşütü derslerinin sonrasında başarılı olan öğrencilere P2 sertifikası ve lisansı verilmektedir.
P3, P4, P5 tekamül Yamaç Paraşütü içeriği, iki aşamalıdır. Teorik ve uygulamaların derslerin olduğu ilk aşama bir buçuk ay kadar sürmektedir. İkinci aşama olan SIV emergency eğitimi de yaklaşık 10 gündür. Kurs süreleri hava durumuna göre uzayabilmektedir. Kurs süresi içinde toplam 12 saatlik 50 sorti uçuşu yapılmaktadır. Başarılı olan öğrenciler SIV eğitimine devam etmektedir. Kurs bitiminde P5 Yamaç Paraşütü THK Sertifikası sertifikası verilmektedir.
Bu eğitimler sonrası öğrenciler kendi başlarına uçuşlarını güvenli bir şekilde gerçekleştirecek düzeye gelmiş olurlar.
Yamaç Paraşütü başlangıç seviyesi uygulama derslerinde öncelikle yerde düz arazi üzerinde paraşütü havalandırma, koşarken kanadı baş üzerinde tutma ve paraşütü düzgün bir şekilde söndürme eğitimi verilmektedir. Ayrıca 5 nokta taklası denen paraşütçü taklası öğretilmektedir. Bu uygulamalı dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler, hafif eğimli arazide aynı uygulamaları yaparlar ve telsizle verilen komutları yerine getirirler. Bu aşamayı da başarı ile tamamladıktan sonra 60 ile 350 metre yüksekliğinde ki tepelerden uçuş yaparlar. Artık P2 başlangıç pilot sertifikasına sahip olurlar.
Yamaç Paraşütü , Türk Hava Kurumu lisanslı eğitmenleri tarafından verilmektedir. Eğitmenler, kursiyerlerin uçmaya hazır olduklarında uçuş onayı verirler.
Yamaç Paraşütü Kursu ve Eğitimi Fiyatları
Yamaç Paraşütü Eğitimi, özel kurumlarda başlangıç P2 seviyesi ortalama 1500 – 2000 TL arasındadır. Türk Hava Kurumu Uçuş Okulunda verilen P2 eğitimi ücretsiz olup, kursiyerler sadece ulaşım ve konaklama ücretleri ile kuruma cüzi bir bağış yaparlar.
Yamaç Paraşütü kursu ekipmanları kursiyerlere kurumlar tarafından temin edilmektedir. Sigorta ve sertifika ücretleri kursiyerlerden tahsil edilmektedir.
Yamaç Paraşütü Kursu Katılım Şartları Nelerdir?
Yamaç paraşütü eğitimi almak isteyen kursiyerlerin 16 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Ayrıca 1,55 ile 2 metre boy aralığında ve 45 kg ile 110 kg aralığında olmaları gerekir. Uçmaya engel bir rahatsızlıkları olmadığını sağlık raporu ile belgelendirmeleri istenir.
Yamaç Paraşütü Kursu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Yamaç Paraşütü için kayıt esnasında, nüfus cüzdanı ve fotokopisi, adli sicil kaydı, kan grubu belgesi, öğrenim belgesi, fotoğraf, Uçuş kaza sigortası poliçesi, sağlık raporu gereklidir. Kursiyer 18 yaşından küçük olduğunda velisi tarafından imzalı noter onaylı muvaffakatname istenmektedir.
Yamaç Paraşütü kursuna gelen kursiyerler yanlarına bileği saran bot, eldiven, kol ve bacakları kapatacak kıyafet, güneş gözlüğü ve güneş kremi almalıdırlar. Yamaç paraşütü başlangıç eğitimi p2 için tıklayabilirsiniz. Başka bir yamaç paraşütü kursu için tıklayabilirsiniz. Yamaç paraşütü kurslarında P2 için malzeme temini ve gerekli tüm ekipmanlar ilgili kurs tarafından temin edilmektedir. Ayrıca yamaç paraşütü testi için sayfamıza bakabilirsiniz.